HTML

Aquaworld

Szerintem az Aquaworld tragédiát tervezési hiba okozta. Mivel nem szeretnék mások nevében harcolni, hiszen a halálesetet már nem lehet megváltoztatni, csak azt szeretném, ha kiderülne a felelősök neve. Ehhez adok néhány információt.

Archívum

Aquaworld tragédia háttere

2009.07.28. 03:12 Aquaworld

 

Az Aquaworldben bekövetkezett balesetet  tervezési hiba okozta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ennek felelősét lehet aztán keresni, de jogi szempontból a felelős műszaki vezető, a generáltervező (Canor Kft.), a szakági tervező és szerintem a szakhatóság szerepét hasonló esetekben ellátó szakcég (pl. TÜV) a felelős.

A tervezés során elsődleges szempont, hogy az épület semmilyen várható meghibásodás során nem veszélyeztethető a használóit.

Azaz az aknafedelet úgy kellett volna tervezni, hogy

- az csak speciális csavarkulccsal lehessen felnyítni (még szántszándékkal se tudja felnyitni fürdőző),
- ha meglazul, ne tudjon a helyéről elmozdulni,
- ha elmozdul, alatta egy további rácsnak kellene lennie, hogy ne tudjon senki beleesni,
- az aknafedélen a vízforgató szivattyú áramkörét megszakító nyitásérzékelőnek kellene lennie.

Olyat még soha nem láttam terven, hogy ügyféltérből egy fedél elmozdulása miatt bárki a gép belsejében találná magát.

Egyszerű hasonlat: a liftek esetében is ha elszakad a kötél, akkor még van automatikusan fékező zuhanásgátlója. Így egy lift sohasem tud lezuhanni. Másik hasonlat: ha a lift végálláskapcsolója elromlik, akkor sem tudja agyonnyomni a liftfülke tetején tartozkodókat (csak a filmekben [Mission Impossible]), mert még 1.7m tér van felette.

Láttatlanul is kimondható, hogy a fentiek alapján elsősorban a Skót cég tervezői illetve a magyar generáltervező, a Canor lehet az elsődleges felelős.

Az építkezés felelős műszaki vezetői általában arra koncentrálnak, hogy az épület ne dőljön össze, de jogilag őt illetve a szakági tervezőket is felelősség terheli.

Sajnálnám, hogyha a gép biztonságos működésére talán ki sem képzett kezelőszemélyzetet, karbantartót vagy úszómestert vonnák csak felelősségre, hiszen ők talán nem is sejthették, milyen veszélyes a rosszul tervezett gép.

Valószínűleg az Aquaworld tulajdonosai hamar rájöttek, hogy a legegyszerűbb a védteleneket (mármint: akik nem tudnak védekezni) felelőssé tenni.

Saját gyerekeim is kisebb sérülésekkel jöttek haza az Aquaworldből, röviddel azután, hogy az megynyílt.

 

 

Volt aquaworld-ös úszómester kitálal:

Tudott a halált okozó hiányosságról a felső vezetés + további szabálytalanságok

Tisztelt Blog.hu! 
Fölháborodva hallom, hogy mi történik egy hete az AquaWorldben. Azért írok Önöknek, mert amit megenged magának a vezetőség a csúszdaparkban, az bicskanyitogató. 

Júniusban mondtam fel az AquaWorldben, mert már nem tudtam elviselni azokat a szabálytalanságokat, amik ott folytak.

Engedjék meg, hogy leírjam ezeket, meg hozzászóljak a most folyó cselekményekhez, mivel tisztában vagyok a történtekkel a volt munkatársaim révén. 

Legelső dolog, a csatornafedél, amin keresztül beesett a kisfiú, már legalább 5 napja laza volt. Minden nap szóltak, mert balesetveszélyes volt. A hibákat mindig rögzítették fent a diszpécseri szobában egy A4-es füzetbe, ez biztos. Szóval elég furának tartom, hogy ez a bizonyíték csak úgy eltűnt.
A másik fontos dolog, hogy a szörfmedencénél nem uszodamester teljesít szolgálatot, hanem egy animátor! Régen mi is kétkedve vettük tudomásul, hogy a szörfmedencéhez nekünk nincs közünk, próbáltunk ellene lázadni, de megmondták, hogy ahhoz semmi közünk. Így általában animátor szokta szörföztetni a vendégeket vagy diákmunkás. Volt munkatárstól tudom, hogy a balesetet megelőző nap végig a nap folyamán diák volt, aki szörföztetett.

Rengeteg újságcikkben olvastam már, hogy az úszómesterek így, az úszómesterek úgy, mintha ők lennének a hibásak.

Meg kell mondanom, csak hogy tisztába legyenek vele, legelőször nem a tűzoltók mentek a gyerekért, hanem másodperceken belül ott termett két úszómester, aki a közeli medencékhez voltak beosztva, és azonnal a gyerek után ugrottak. Az egyikük meg is találta a gyerek egyik testrészét, mégpedig a lábát! Megbízható forrásból tudom, hogy a rendőrök megdicsérték őket, mivel bevallották, hogy egyikük sem ugrott volna a gyerek után.

Biztosra veszem, hogy a felső vezetés tudott a hibáról, csak ugye mivel majdnem telt házzal üzemeltek, elég sok kiesést jelentett volna lezárni az egyik fő attrakciójukat. 

 

Más hibák:

A decemberi nyitás előtt egy hónappal vettek fel oda dolgozni. 
Azóta hiányzik a külső élménymedence műanyag rácsából legalább 4 méter. November óta!!! 
Képtelenek beszerezni, pedig rengeteg vendég panaszkodott már, hogy beesett oda a gyerek játéka.Kérdem én, mi van akkor, ha egy kisgyerek esik oda be?!

A csúszdaindítóknál diákmunkások dolgoznak folyamatosan, nem csak nyári munkában. 
Tisztelet a kivételnek, de legtöbben nem figyelnek a munkájukra, de ha szeretnének, se tudnának, mivel egy diákra három csúszda jut.

Kérdem én, hogy lehet ennyi csúszdára figyelni?


A csúszdák összetétele katasztrofális. A nyitás utáni napokban az embereknek folyamatosan vérvörös volt a hátuk. Ezeket nagy részben próbálták korrigálni, kevés sikerrel. A mai napig zakatolva jönnek le az emberek a hagymacsúszdán, annyira rossz az összeillesztése.
Rengeteg sérülés, törés-zúzódás adódott a csúszdák állapota miatt, volt, hogy egy hétig könyörögni kellett sebtapaszért, mert egyszerűen elfogytak, annyit kellett elhasználnunk, és a vezetőség az utolsó pillanatban rendelte meg, s csak 4-5 nap múlva szállították ki!

De a legnagyobb felelőtlenség az AquaWolrd részéről az elsősegély
Az úszómesterek tudnak elsősegélyben részesíteni az embereket, de komolyabb problémákhoz mi is kevesek vagyunk. 
Rendes orvost vagy valamilyen egészségügyi végzettséggel rendelkező embert pedig nem voltak hajlandóak felvenni, mert hogy sokba kerül, vagy csak úgy vették volna fel az illetőt, ha közben ellátja a szaunai teendőket. Nyitástól számított két hónapig nem volt elsősegélyesünk, csak annyit tudtunk tenni, amit mi úszómesterekként tanultunk. Egyszer a vezetőség kitalálta, hogy ez így nem mehet tovább, és a szaunát kinevezte elsősegélynyújtó helyként, és beraktak oda egy tényleges dolgozót, aki csúszdásnak lett felvéve.

Több hónapon keresztül olyan ember látta el az elsősegélyes teendőket, akinek nem hogy úszómesteri végzettsége lett volna, de még jogosítványa se volt, hogy legalább ott tanult volna elsősegélynyújtást! Egyszerűen nem volt ilyen irányú végzettsége!!!

Szinte az összes úszómester felháborodott ezen, de hát nem tudtunk ez ellen mit tenni.
Létszám!
A, szóvivő állítása, miszerint elég ember van, sőt, sok is – ez valami felháborító. Holott az úszómedencéhez, az élménymedencéhez és a külső élménymedencéhez egy, azaz 1 úszómester van beosztva! Legjobb tudásom szerint is kevés. Vagy rengetegszer volt olyan, nagy forgalomba is, mikor volt bent 1500–1700 ember, hogy egy úszómester figyelt több medencét, például én is figyeltem a hullámmedencére, a hegyipatak-érkezőre, az ugrómedencére és a gyerekmedencére úgy, hogy közben ment a hullám, ami fokozott figyelmet kíván – és ez nem egyszer történt meg!
Egyik nap Ali Csaba, akit azóta menesztettek létszámleépítés miatt, kitalálta a Szüsz Tamással egyetemben – az előbbi spa manager, az utóbbi a fürdőigazgató –, hogy bárki lecsúszhat a csúszdákon, ha a szülő aláír egy papírt, hogy vállalja érte a felelősséget. Most képzeljék el, olyan gyerekek csúszdáztak egyedül, akinél az egyszemélyes gumi is nagyobb volt. Felvinni nem bírta, hát még kijönni a vízből. Folyamatosan segíteni kellett a gyerekeknek kijönni a vízből, mígnem az egyik úszómester berágott, és felment veszekedni Ali Csabával, hogy ő nem hajlandó így dolgozni tovább. Amúgy ez az úszómester volt az is, aki felmondott amiatt, mert egy csúszdás vagy egy betanított munkás váltotta le a medencénél, és ő ezt nem volt hajlandó elfogadni.
A történet a következő volt. Szokásos emberhiányunk volt, és a már fent említett elsősegélyes srác (Zoltán), akinek semmiféle végzettsége nem volt, ő volt aznap a váltó! Ő váltotta le az úszómestereket a medencéknél, ha ki kellett menniük vagy ha éppen ebéd volt. Mikor az úszómesterhez ért, nem engedte, hogy leváltsa, mert ugye végzettség nélküli ember nem felügyelheti a medencét, és ha baj történik, azé az emberé a felelősség, aki átadta a helyét. Az úszómester megvárta az egy órát, mert akkor jöttek a délutános úszómesterek, akiknek fél kettőig semmi dolguk nincsen. Ekkor szólt fel rádión a vezető úszómesternek, Kovács Zoltánnak, hogy még nem volt ebédelni, és szeretne elmenni. Kovács azt válaszolta neki, hogy majd megy Zoltán és leváltja. Ebbe az úszómester nem ment bele, és elkezdtek veszekedni a rádión keresztül, minek a vége az lett, hogy a Kovács felajánlotta, vagy hagyja, hogy leváltsa őt Zoli, vagy pedig hazamegy. Az úszómester hazament. Hozzátartozik, hogy abban az időben volt ugye a délutános úszómesterek érkezése, akik fél órán keresztül semmit nem csinálnak, 2 úszómester sétálgatott munka nélkül, de Kovács ragaszkodott Zoltánhoz. Másnap behívták az úszómestert, és ő május végével fel is mondott. Mint megtudtam, a spa manager álláspontja itt az volt, hogy arra a félórára, amíg Zoli leváltja, az úszómester vállalja érte a felelősséget, meg hogy ő nem különbözteti meg a csúszdást az úszómestertől, mert hogy itt mindenki egy csapat...
(Olvasónktól)

 

 

2009.07.28

A tragédiában elhúnyt kisfiú, a dunaújvárosi R. Soma nagymamája, aki az édesanyjának volt az anyukája, hétfőn éjjel elhunyt.

Nagyon szerethette a tragikusan elhunyt kis unokáját, mert szerintem gyakorlatilag belehalt az elvesztése miatt érzett fájdalomba.
Nyugodjék békében!

 

 

2009.08.04

Ma temették Somát a Dunaújvárosi temetőben.

A gyásszertatáson többszázan vettek részt. Ott voltak a barátok, iskolatársak, s a szülők barátai ismerősei is. 

 

 

Próbálom rendszerezve a tragédia híreit összegyűjteni:

Index.hu
Négy dolgozóját kirúgja az Aquaworld

Origo.hu
Aquaworld: emberi hiba okozta a strandtragédiát

 Hvg.hu
Négy dolgozóját rúgja ki az Aquaworld a belső vizsgálat után

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: baleset strand haláleset élményfürdő aquaworld strandtragédia vizibirodalom

süti beállítások módosítása